Italia e mai aproape… Pizzeria Al Caminetto

Recunosc,… adooor mâncarea italiană! Bucătăria italiană are rădăcini vechi în Europa, de peste 2000 de ani. Ca orice popor latin și italienii sunt niște gurmanzi, iar pofta lor de mâncare se vede în preparatele lor copioase. În mod normal, un meniu italian care se respectă, are cel puțin 5 feluri de mâncare, dintre care: antipasti (gustare rece), salate, supă, paste, carne, risotto, pizza și desert.

Dacă ai avut ocazia să mergi la Napoli (locul de unde provinde adevărata pizza), Veneția, Sicilia sau altă zonă din Italia, sunt sigură că ai rămas cu câteva amintiri ‘gastronomice’ minunate! Roșii, busuioc, varietatea de brânzeturi, fructele de mare proaspete și pastele nu pot lipsi din peisaj! Mulți bucătari sunt de părere că bucătăria italiană e destul de simplă față de alte specifice, dar cred că e mare lucru ca, din ingrediente simple, să faci ceva complex și bun!

În Timișoara avem destul de multe restaurante cu specific italian. Din păcate, nu toate folosesc ingrediente aduse din Italia, sau de cele mai multe ori sunt bucătari români care adaptează preparate la ingredintele românești.

De curând, mi-am adus aminte de gustul ‘Italiei’, la o pizzerie mai puțin cunoscută din Timișoara (pizzeria nu e într-o zonă centrală a Timișoarei, dar ușor de găsit). E vorba despre Pizzeria italiană Al Caminetto, de lângă Pensiunea Pura Vida.

Frumos decorată în stil italian, având la vedere steagul Italiei, te încântă să îi treci pragul! Am făcut mai multe vizite până să ‘ne abonăm’ la: Limonadă cu mentă (500ml) 9 lei. E de fiecare dată e răcoritoare și merge bine cu orice ai comanda mai departe.

Dacă e vremea frumoasă, vă recomand să profitați și să stați pe terasa pizzeriei. E aplasată într-o zona liniștită, iar muzica italiană care se aude pe fundal, te ajută mai bine sa iți alegi pizza 🙂 .

img_1619
Limonadă cu mentă

Dintre aperitive, am apucat să degustam un platou de mezeluri italienești: Affettati misti (350 gr) 24 lei având: șuncă crudă, salam toscan, piept de porc, șuncă presată, pomodori freschi (roșii proaspete) și brânză pecorino ( preferata mea!), de ajuns pentru 4 persoane. O altă opțiune a fost Bruschette al pomodoro (200 gr) 7 lei, excelente pentru 2 persoane.

img_1617
Bruschette al pomodoro

La capitolul pizza, am căutat nerăbdătoare: Pizza Salsiccia e cipolla (460 g) 25 lei, care am mâncat-o prima dată în Bari, Italia. Salsiccia e un cârnaț crud, găsit doar în Italia, după o rețetă tradițională. Nu vă gândiți că vi-l servește crud 😮 ,…. ci e gătit când vi-l aduce pe pizza, dar e un cârnaț proaspăt (care nu e afumat) cu un gust ușor picant. Cipolla înseamnă ceapă în limba italiană. Pizza a fost foarte bună, mai ales că e o pizza facută pe vatră. De asta se numește Pizzeria Al Caminetto, (caminetto = cuptor). Alături veți vedea și Pizza Al tonno (430 g) 24 lei. Vom mai reveni să gustăm și alte tipuri de pizza.

img_1620
Pizza Salsiccia e cipolla și Pizza Al Tonno
Pizza Al Caminetto

Dacă vreți să mâncați o pizza cu mai multe ingrediente, așa cum suntem, noi românii, obișnuiți, puteți alege: Al Caminetto (640 g) 33 lei, care conține: sos de rosii, mozzarella, cârnaț proaspăt, hribi, roșii proaspete, scamorza afumată și pătrunjel.

Am lăsat pentru final cel mai autentic preparat: Lasagna (~350g) 29lei, care am aflat că se pregătește în avans, să nu aștepte clientul 3 ore cât ar fii timpul ei de pregatire!

O dată pregătită în avans, rămâne doar să fie băgată în cuporul încins 10-15 min pentru a se topi brânza deasupra. Acest preparat nu se găsește în meniul propriu-zis, dar este notat pe o tăblița în interiorul pizzeriei. Dar cel mai bine, întrebați ospătarele, vă vor recomanda ce au mai bun în acea zi!

Lasagna e un preparat foarte consistent, porția fiind destul de mare pentru o persoană, de aceea, vă recomand să vă răsfățați la prânz cu un astfel de preparat, iar până seara veți rezista poate doar cu o mică gustare. Am primit și parmezan alături de lasagna, deși așa de bun gust avea,… că nu mai avea nevoie de nimic în plus!

Vă recomand, cu drag, să încercați aceste preparate italiene,…care le puteți găsi acum și mai aproape de noi…chiar în Timișoara!

img_1621
Lasagna

Dacă plănuiți să ajungeți cât mai curând în Italia, vă recomand să citiți și review-ul următor:  Răsfăţ în Bari!

Vă doresc  poftă de viață,… în tot ce faceți !

Rodica